Prenatale en postnatale behandeling

Specialisatie prenatale begeleiding

Hebt u geen specifieke klachten tijdens uw zwangerschap, maar je wil graag wat advies, kunt u mij contacteren voor een prenatale sessie. We bespreken verschillende oefeningen, houdingen en transfers (verandering van houding) die jou kunnen helpen om klachten te vermijden, U kan ook specifieke vragen stellen over bijvoorbeeld verder sporten enz.

Vanaf 36 weken zwangerschap kunt U ook bij mij terecht voor het voorbereiden op de bevalling. Er wordt aandacht gegeven aan ademhalingstechnieken en houdingen om de weeën op te vangen, perstechnieken, bewustwording van de bekkenbodemspieren en thuisoefeningen voor de eerste 6 weken na de bevalling.

Tijdens uw zwangerschap kunt U uiteraard op eender welk moment bij mij terecht voor specifieke klachten. We leren u ook actieve oefeningen aan, om uw pijn en klachten zelf onder controle te houden tijdens het dagelijks leven.

U kan bij mij terecht voor volgende klachten:

  • Bekkeninstabiliteit
  • Urineverlies
  • Gezwollen benen
  • Lage rugklachten

Met een doktersvoorschrift worden 9 sessies bij een kinesitherapeut terugbetaald door uw ziekenfonds. Deze 9 sessies omvatten zowel de pré- als postnatale behandelingen.

Postnatale begeleiding na 6 weken

6 weken na uw bevalling beginnen we er aan, 8 weken na een keizersnede

Er wordt altijd begonnen met een controle van uw diastase (buikspieren) en van een eventueel litteken (keizersnede/knipje/scheurtje). Daarnaast wordt er uitgebreide info gegeven over de bekkenbodemspieren en de impact van uw zwangerschap en bevalling daarop. Deze kan ook inwendig gecontroleerd worden en objectief gemeten worden aan de hand van een sonde, dit altijd in overleg met de patiënt.

Afhankelijk van dit onderzoek wordt een oefenschema opgesteld voor het trainen van de bekkenbodem en core stability spieren (buikspieren/rugspieren/bilspieren). Wie dit wenst kan ook oefenschema’s voor thuis meekrijgen om verder te trainen en begeleid worden bij sporthervatting.

Met een doktersvoorschrift worden 9 sessies bij een kinesitherapeut terugbetaald door uw ziekenfonds. Deze 9 sessies omvatten zowel de pré- als postnatale behandelingen.